DE WERKPLAATS EN HET GEREEDSCHAP 

er wordt tussendoor nog aan deze pagina gewerkt 

Op deze pagina neem ik jullie mee voor een kijkje in mijn werkplaats, ik laat mijn machines/apparatuur en gereedschap zien. Ook probeer ik uit te leggen hoe het werkt en wat ik er mee gemaakt heb.

 

Welkom in mijn werkplaats.

 

De werkplaats bestaat eigenlijk uit twee ruimtes, het achterste gedeelte is er later aangebouwd. In deze ruimte ligt onder andere mijn ijzer voorraad, er staat een stelling om het ijzer netjes gesorteerd te kunnen opbergen. 

 

In het achterste gedeelte staat ook nog een van mijn belangrijkste machines, namelijk de zaagmachine!!

Ik heb een grote professionele Bewo 315 afkortzaag staan, deze zaag wordt echt veel gebruikt. Omdat het een afkortzaag is kan je er op een eenvoudige manier verschillende stalen profielen mee in vestek zagen, de kop van de zaag kun je namelijk allebei de kanten opdraaien. 

 

Omdat ik het smeden ook erg leuk vind om te doen heb ik een smeedoven aangeschaft. Waarom een smeedoven en geen originele smidse? Nou, een smidse, of wel het smidsvuur, stook je op kolen. Dit geeft natuurlijk altijd wel rook en stank overlast, niet alleen buiten voor de omgeving maar ook in de werkplaats zelf. 

Een smeedoven brand op propaan gas, het geeft een mooie volledige verbranding en daardoor heb je dus helemaal geen rook of stankoverlast. 

Mijn smeedoven heeft twee branders, welke ik allebei appart van elkaar kan laten branden. Er zit aan allebei de kanten een deur die je helemaal kan open zetten zodat ik ook lange staven kan warm stoken. Als allebei de branders aan staan wordt al snel een temperatuur behaald van 1200 °C. 

 

Ik heb er een handig en verrijdbare onderstel voor gemaakt, met ruimte om verschillende smeed tangen aan te hangen. 

Aan de kleur van het ijzer kan je zien hoe heet het is, of het dus al klaar is om te bewerken.... dus het komt er eigenlijk op neer dat je " ijzer moet smeden wanneer het heet is"....

Als je eenmaal het smeden goed beheerst kan je geweldig mooie werkstukken maken! Ik ben daar nog steeds niet in uitgeleerd en ik zou er nog graag veel beter in willen worden!!

 

 

Ook een handgreep voor aan de keukenla kan je smeden. 

 

Waar ik ook enorm veel gemak van heb is mijn las tafel. 

Dit is een speciale tafel met een dik ijzeren blad met gaten erin. In die gaten steek je speciale klemmen om je werkstuk vast te zetten. Hierdoor kan je het werkstuk altijd haaks opspannen. 

Bij een lastafel hoort dus allerlei hulpmiddelen om je werkstukken goed op te kunnen spannen. Veel kan je kopen, maar leuker is het natuurlijk om zelf te maken. 

Altijd haaks:

Ik kan tot nu toe nog goed uit de voeten in mijn huidige werkplaats. Het is niet enorm groot, maar voor nu gewoon prima. En wat de toekomst ons brengt zien we vanzelf wel 😉

 

 

Het was ook tijd geworden voor een betere kolomboormachine, een wat zwaardere. Bij de groothandel hier in Heerle deze prachtige professionele tandwiel aangedreven kolomboormachine kunnen aanschaffen. Hier ga ik heel veel plezier aan beleven!!