DUURZAAM ONDERNEMEN 

 

Hoe kan ik als kleine ondernemer mijn ecologische voetafdruk zo klein mogelijk houden? Trouwens, niet alleen in mijn "rol" als ondernemer, maar de laatste paar jaar ben ik steeds bewuster bezig met de wereld om ons heen. Zelfs als ik met de hond aan het wandelen ben raap ik regelmatig wat zwerfafval op.

Sowieso wordt het afval in de werkplaats gesorteerd, plastic én papier kunnen net als staal natuurlijk prima worden hergebruikt!!

De stroom die ik nodig heb om te werken komt van onze eigen zonnepanelen vandaan en als ik het koud heb trek ik lekker een trui aan. Zo'n werkplaats kachel vreet een hoop energie en gebruik ik alleen om de ergste kou er even uit te halen....

Het grootste gedeelte van mijn machinepark is tweedehands, hebben dus al een mooi werkleven achter de rug. Niet dat deze machines al uitgewerkt zijn, hoor.... in tegendeel zelfs!! Vaak worden machines bij de grote bedrijven na een bepaalde periode vervangen, om verschillende redenen. Daar zitten echt nog prima machines tussen die nog erg lang mee kunnen gaan, zonde om deze machines zomaar te laten slopen! Het kiezen voor een goede tweedehands machine is ook een duurzame keus, er hoeft voor mij geen nieuwe machine gebouwd te worden én er hoeft nu ook geen machine gesloopt te worden. Er wordt dus uiteindelijk een hoop energie bespaart! Bovendien komen deze machines gewoon uit mijn dorp vandaan, er is dus ook een hoop brandstof bespaard!

En wat natuurlijk een heel fijn bijkomend voordeel is, ik heb nu een aantal zeer goede en professionele machines staan welke ik anders nóóit had kunnen betalen. 

Het staal op zich is natuurlijk al een erg duurzaam product, het heeft een lange levensduur en het kan altijd weer gerecycled worden. Mijn staal komt van staalhandel Beukenbv uit Bergen op Zoom vandaan, lekker dichtbij huis zodat er geen onnodige kilometers worden afgelegd. Het is dus een bewuste keuze van mij geweest om te kiezen voor Beukenbv. Naast de goede service en het prettige contact, vind ik het ook erg belangrijk om de materialen zo lokaal mogelijk in te kunnen kopen. 

Dit alles hoort denk ik wel bij het duurzaam ondernemen, je ecologische voetafdruk zo klein mogelijk houden door bewuste keuzes te maken. We leven tegenwoordig in een weggooi maatschappij, iedereen koopt maar goedkope troep dat ergens ver weg gemaakt wordt. De kwaliteit van deze producten zijn zó slecht dat ze vaak al spontaan uit elkaar vallen, "maakt niet uit, gooien we het toch weg en kopen iets nieuws, kost toch geen drol". 

Mijn werkstukken worden allemaal van fatsoenlijk materiaal gemaakt, het staal heeft bij mij vaak een minimale wanddikte van 2 mm en zonodig natuurlijk nog dikker. Als afwerking en bescherming voor het staal kunnen we tegenwoordig ook kiezen voor het milieu vriendelijke poedercoaten. Op deze manier kunnen we het maximale halen uit de levensduur van mijn zelf gemaakte producten. Lekker duurzaam, toch?

 

Bij AMTC kan je echt met een gerust hart een gebruikte machine aanschaffen! Ze denken altijd graag met je mee en de service is er ook erg goed! Ook voor nieuwe machines en diverse onderdelen kan je er prima terecht. 

https://www.amtc.eu/ 

 

Of wellicht op zoek naar het duurzame staal? Neem dan gerust eens contact op met staalhandel Beuken uit Bergen op zoom! Dit is een familiebedrijf (met een mooie historie) waar service en klantgerichtheid nog steeds hoog in het vaandel staan en dát merk je!!

https://beukenbv.nl/